Tentoonstelling ‘Onvoorstelbaar’

WisMon ontwikkelde het educatief onderwijsprogramma, voor de tentoonstelling 'Onvoorstelbaar' in het Rijksmuseum Boerhaave. Hier kunnen leerlingen op een interactieve en betekenisvolle manier kennismaken met de fascinerende wereld van Antoni van Leeuwenhoek en de microwereld.

In het bruisende Leiden bevindt zich Rijksmuseum Boerhaave, bekend om zijn intrigerende exposities die de geschiedenis van wetenschap en technologie tot leven brengen.

Voor de tijdelijke tentoonstelling “Onvoorstelbaar” over Antoni van Leeuwenhoek, in Rijksmuseum Boerhaave, is WisMon gevraagd om een onderwijsprogramma te ontwikkelen dat gericht is op leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo tot vwo). Het programma moest aansluiten op het biologie en natuurkunde curriculum en ervoor zorgen dat docenten de mogelijkheid hebben om samen met hun leerlingen de tentoonstelling te verkennen en een interactieve en educatieve ervaring beleven.

Rijksmuseum Boerhaave stond voor een duidelijke uitdaging

Het museum wilde dat het onderwijsprogramma bij hun tijdelijke tentoonstelling “Onvoorstelbaar” perfect aansluit op de leerdoelen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. En waarbij docenten en leerlingen op een gestructureerde en boeiende manier de microwereld en de revolutionaire ontdekkingen van Antoni van Leeuwenhoek verkennen.

Onderwijsprogramma gebaseerd op tentoonstellingsontwerpen en curriculum

Aan de hand van ontwerpen en plattegronden van een tentoonstelling die tot dan toe alleen op papier bestond, een eerder onderwijsprogramma en het curriculum, is er een plan opgesteld voor het onderwijsprogramma. Tijdens de opbouw van de tentoonstelling werkten WisMon en het Rijksmuseum Boerhaave nauw samen om de verschillende opdrachten te ontwikkelen en te integreren in het onderwijsprogramma dat perfect aansloot bij het curriculum. Het lesmateriaal was gereed wanneer de tentoonstelling werd geopend.

Een waardevolle toevoeging voor het museum

Het educatieve programma voor de tentoonstelling ”Onvoorstelbaar” is een waardevolle toevoeging voor zowel het museum als voor leerlingen en docenten. Het ontwikkelde programma bestaat uit een opdrachtenboekje, een docentenhandleiding en een antwoordenboekje. Het opdrachtenboekje bevat heldere instructies en twaalf uitdagende opdrachten die perfect aansluiten bij biologie en natuurkunde van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Zo kunnen leerlingen op een interactieve en betekenisvolle manier kennismaken met de fascinerende wereld van Antoni van Leeuwenhoek en de microwereld, waarbij hun nieuwsgierigheid wordt gestimuleerd.

Gerelateerde projecten

NLT AI – Echt of nep?

Een lesmodule voor klas 3 havo/vwo die het begrip en kritisch denken over AI stimuleert.

Stadsschouwburg Utrecht

Een interactieve workshop, waarmee leerlingen in aanraking komen met de wereld van theatertechniek.

De laatste updates

Lezing op Ledendag VSC

De VSC-ledendag is een jaarlijkse bijeenkomst voor iedereen die werkt voor een wetenschapsmuseum of science center dat aangesloten is bij de […]