Stadsschouwburg, een theater in Utrecht, stond voor een interessante uitdaging: het aanpakken van het tekort aan theatertechnici en het vergroten van de interesse van kinderen in theatertechniek. Doordat kinderen beperkt in aanraking kwamen met theater, was er minder belangstelling voor dit vakgebied. Om deze uitdaging aan te pakken, hebben ze de hulp van WisMon ingeschakeld.
Een kijkje achter de schermen
In nauwe samenwerking met de Stadsschouwburg hebben we een inspirerende brainstormsessie georganiseerd, waarbij de didactische aanpak van Ontwerpend leren centraal stond. Gezien de complexiteit van theatertechniek lag de focus op het onderdeel verlichting.
Deze brainstormsessie heeft geresulteerd in een voorstel dat zorgvuldig is uitgewerkt en heeft geleid tot de ontwikkeling van een interactieve workshop. Deze workshop biedt scholen de mogelijkheid om leerlingen op een boeiende en praktische manier kennis te laten maken met theatertechniek.
Onze reis naar succes
Gedurende het proces waren evaluatiemomenten ingepland om de voortgang te beoordelen. Zowel medewerkers van Stadsschouwburg als leerlingen werden betrokken bij het testen van de materialen, wat waardevolle inzichten opleverde voor mogelijke verbeteringen. Met de gekregen feedback gingen we verder, waarbij we gebruik maakten van 3D-printers voor het produceren van de lampjes en lasersnijders voor het fabriceren van houten theateronderdelen
Het resultaat: een workshop theatertechniek
Dankzij de fijne samenwerking tussen Stadsschouwburg en WisMon is er een educatief programma ontwikkeld voor leerlingen uit groep 7 & 8: een workshop Theatertechniek. Tijdens de workshop duiken leerlingen in de wereld van theatertechniek en krijgen ze de kans om zelf te ervaren hoe licht, geluid en technologie samenkomen om podiumervaringen te creëren. De leerlingen krijgen een specifieke scène toegewezen waarbij ze vervolgens leren hoe ze de gewenste sfeer kunnen creëren met behulp van verlichting.
Om leerlingen een exclusief kijkje achter de schermen te kunnen bieden, hebben we begin 2024 een training georganiseerd voor de workshopbegeleiders, zodat ze goed voorbereid zijn.
I